Duurzamer produceren
minder energie gebruiken

Behalve dat duurzamer produceren beter is voor het milieu, resulteert het ook in een veel lagere kostenpost. De meest gebruikte energiedragers zijn:

Maar weet u hoeveel energie uw totale productie verbruikt? En hoeveel per machine? Of per 10.000 producten?
Op de 1e vraag is vaak nog wel een antwoord te vinden. Het is terug te vinden op de energierekening. De 2e vraag wordt al wat lastiger te beantwoorden en de 3e vraag haast onmogelijk. Verbeteren kan het beste als het energieverbruik is te relateren aan een x aantal producten. Dan is ook bekend hoe ‘energiezuinig’ het proces is en hoeveel verspilling er is. En wordt er ook (veel) energie verbruikt als er geen productie is? Als de machines stand-by staan of zelfs uit?

Elektrisch

Per kWh betaalt u ongeveer € 0,20. Belangrijk voor een goede analyse is om te weten hoeveel kWh de totale machine verbruikt, maar ook per machine wat de grote energiegebruikers zijn, zoals verwarmingselementen, infrarood lampen of koelers. Zowel tijdens productie, als in stand-by.

Perslucht

Lucht is gratis, maar perslucht kost ongeveer € 0,04/m³. Dat lijkt niet veel, maar kleine lekkages, bijvoorbeeld samen 3 mm², kosten jaarlijks toch zo’n € 10.000,-. Dat komt ook omdat het rendement van compressoren erg laag (< 8%) is. Verder verbruikt produceren erg veel perslucht en dat maakt perslucht de duurste energievorm.

Het is dus ook kostentechnisch interessant om de energieverliezen te beperken, door op te sporen hoeveel energie er wordt verbruikt. Kortom: Verbeteren? Eerst meten

Gratis factory walkthrough
Hoe verbeter ik mijn productieproces?
We willen het graag demonstreren

Advies

Belangrijk advies van Robe Automatisering:

Op deze wijze blijft het overzichtelijk en is er eenvoudig draagvlak te verkrijgen.

Meten

Te meten variabelen voor een goede analyse

  • Aantal producten
  • Machine on/off
  • Productie on/off
  • Verbruik elektrisch
  • Verbruik perslucht

Ons proces / stappenplan

1. WebIO plaatsing

Specialisten van Robe Automatisering installeren de besturing en de router op uw machine, al dan niet onder begeleiding van uw TD. Installatie kost een paar uur en kan worden ingepland tijdens productiestop. De specialisten brengen de verbinding met de server tot stand, beveiligd en onafhankelijk van uw eigen netwerk.

Uw machine treedt toe tot Industry 4.0, ook wel aangeduid als Smart Industry.

2. Uitlezen data

Om de juiste data te verzamelen worden bestaande sensoren/signalen gekoppeld aan de besturing van Robe. Ook plaatst de specialist van Robe automatisering nieuwe sensoren in overleg met u. Niet te veel, voldoende om uw gewenste analyse te ondersteunen.

De werking wordt uitgebreid getest om verstoringen in uw huidige proces te voorkomen.

 

3. Online monitoring

De data staat overzichtelijk in grafieken en graphics in de door u gekozen online vormgeving.

Afwijkingen van de standaard zijn direct zichtbaar en (ver)storingen kunnen worden gemeld via SMS en/of mail aan de verantwoordelijken.

 

4. Data-analyse

Behalve dat u online actueel inzicht heeft in de variabelen en afwijkingen ontvangt u van Robe automatisering een week-, maand- en/of kwartaalrapportage. Met tabellen en grafieken. In de vormgeving en met een inhoud die u zelf wenst. Onze specialisten kunnen u bij de keuze adviseren.

Niet overladen met een wirwar aan gegevens, maar precies voldoende om een heldere analyse te maken. En uiteraard flexibel aanpasbaar, wanneer de situatie dat vraagt.

 

5. Optimalisatie

Goed gekozen data leidt tot bewustwording, de belangrijkste voorwaarde voor verbetering. Heldere doelen stellen, richtlijnen en een planning meegeven na een grondige analyse van de mogelijkheden verbetert de productiviteit. Niet te hoogdravend, eenvoudige acties, kleine stapjes. Het laaghangend fruit als eerste, dat motiveert. De specialisten van Robe Automatisering kunnen u daarbij ondersteunen, zowel bij de data-analyse, als bij mogelijke oplossingen, vormgegeven in een overzichtelijke actielijst.

Beveiligde verbinding

Wij maken gebruik van een CE gekeurde beveiligde verbinding bij het versturen van de data van uw machine naar onze database.