Hogere productiviteit (OEE)

Wilt u de productiviteit van uw machine of uw complete machinepark verbeteren? Dan is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de oorzaken van beperkingen in het productieproces. De productiviteit van een machine wordt vaak weergegeven in een percentage van de maximaal mogelijke productie. Dit wordt ook wel het machinerendement, in het Engels Overall Equipment Effectiveness (OEE), genoemd. Het OEE berekenen is vaak de eerste stap op weg naar de verbetering van de machineproductie.

Hoe OEE berekenen?

Het OEE berekenen kan eenvoudig met de volgende formule:

OEE (machine-rendement) = beschikbaarheid x prestatie x kwaliteit

In de praktijk blijkt dat een machinerendement van 100% nooit gehaald wordt. In veel gevallen zal de machine op een veel lager percentage uitkomen. Het is zaak om te blijven streven naar een hoger rendement en om met elkaar het OEE te verbeteren. Hiervoor is het belangrijk dat alle productieomstandigheden optimaal zijn.

Productieomstandigheden optimaliseren

Vaak zijn in de praktijk niet alle productieomstandigheden optimaal aanwezig. We onderkennen zes grote vormen van verlies, die we onderverdelen in drie categorieën:

Beschikbaarheid (tijd)

 • Omstellen, product rolwissel (voorzien)
 • Storingen (onvoorzien)

Prestatie (snelheid)

 • Snelheidsverlies
 • Korte stops (onvoorzien)

Kwaliteit (productie)

 • Start- en stopafval
 • Afkeur

Door grip te krijgen op onvoorziene omstandigheden en kritisch te kijken naar voorziene omstandigheden, kan het machinerendement aanzienlijk worden verhoogd. De beschreven categorieën beïnvloeden elkaar. Dat maakt het verbeteren en optimaliseren van productiviteit tot een complex proces. Een voorbeeld: als een machine sneller draait, worden er mogelijk meer foute producten geproduceerd, met als gevolg meer afkeur. De prestatie wordt verhoogd, maar door een verlaging van de kwaliteit kan toch het totale machinerendement gelijk blijven of zelfs dalen.

Meten om te verbeteren

Alleen door het optimaal tegengaan van de zes verliezen kan productiviteit verbeteren en het maximale uit de productie worden gehaald. En dat start met het bereken van de OEE berekenen. Dat doen we door eenvoudig, en tegen lage kosten, de benodigde automatisering toe te voegen. Zo treedt uw machinepark zonder grote investeringen toe tot Industry 4.0.

Belangrijk advies van Robe Automatisering:

 • Meet alleen het minimaal noodzakelijke.
 • Begin met één machine of maximaal twee machines als u wilt vergelijken.

Op deze wijze blijft het overzichtelijk en is er eenvoudig draagvlak te verkrijgen.

Gratis factory walkthrough
Hoe verbeter ik mijn productieproces?
We willen het graag demonstreren

Te meten variabelen

Variabelen die we meten om het OEE te berekenen:

Algemeen

 • Aantal producten
 • Machine on/off

Productie

 • Snelheid productie
 • Stilstand
 • Geen productie (bijvoorbeeld door een stroommeting)

Kwaliteit

 • Afkeur, opstart

Productiviteit verbeteren in 5 stappen

1. WebIO plaatsing

Specialisten van Robe Automatisering installeren de besturing en de router op uw machine, al dan niet onder begeleiding van uw TD. Installatie kost een paar uur en kan bijvoorbeeld worden ingepland tijdens een productiestop. De specialisten brengen de verbinding met de server tot stand, beveiligd en onafhankelijk van uw eigen netwerk. Uw machine treedt toe tot Industry 4.0, ook wel aangeduid als Smart Industry.

2. Uitlezen data

Om de juiste data te verzamelen, koppelen we bestaande sensoren en signalen aan de besturing van Robe Automatisering. Ook plaatst de specialist van Robe Automatisering nieuwe sensoren in overleg met u. Niet te veel of te weinig, maar precies voldoende om uw gewenste analyse te ondersteunen. De werking wordt uitgebreid getest om verstoringen in uw huidige proces te voorkomen. Onze specialist kalibreert de sensoren met professionele apparatuur.

3. Online monitoring

De data staat overzichtelijk in grafieken en graphics in de door u gekozen online vormgeving op uw:

Afwijkingen van de standaard zijn direct zichtbaar en storingen worden gemeld via sms en/of e-mail aan de verantwoordelijken.

4. Data-analyse

Naast het actuele online inzicht, ontvangt u van Robe Automatisering een week-, maand- en/of kwartaalrapportage met tabellen en grafieken, in de vormgeving en met een inhoud die u zelf wenst. Onze specialisten kunnen u bij de keuze adviseren. Niet overladen met een wirwar aan gegevens, maar precies voldoende om een heldere analyse te maken. En uiteraard flexibel aanpasbaar, wanneer de situatie daar om vraagt.

5. Optimalisatie

Goed gekozen data leidt tot bewustwording, de belangrijkste voorwaarde voor verbetering. Heldere doelen stellen, richtlijnen en een planning meegeven na een grondige analyse van de mogelijkheden, verbetert de productiviteit. Niet te hoogdravend, maar juist eenvoudige acties, in kleine stapjes. Het laaghangend fruit als eerste, want dat motiveert. De specialisten van Robe Automatisering ondersteunen u daarbij graag, zowel bij de data-analyse, als bij mogelijke oplossingen.

Kies voor ons unieke totaalconcept

Ontvang meer informatie over hogere productiecijfers

Wilt u het OEE laten berekenen van uw productieproces? Neem contact op met onze professionals door te bellen naar 085 - 06 04 781, een e-mail te sturen naar info@robe-automatisering.com of vul onderstaand formulier in.

Ook interessant:

Machine automatisering | Software machines verbeteren | Machine analyse